donderdag 13 maart 2014

Kunstjuf Iris

Regelmatig geeft kunstjuf Iris kunstlessen bij Mees en Biek op school.
Sinds kort zitten ze na school ook op teken- en schilderles bij haar. Naast om de week thuiskomen met kustige verhalen en mooie werkjes zijn de mannen ook een en al zen na zo'n les. Als ik haar geheim daarvoor toch eens zou weten... zucht!


Afgelopen vakantie gaf zij samen met Marijke Liefting een 'op eigen houtje' workshop in het Van Abbemuseum.
Eerst werd er samen gekeken naar het schilderij 'Femme en vert' van Picasso uit 1909. Daarna konden de kinderen lekker met hout gaan experimenteren om zelf ook een portret te maken. Dit in de speciaal ingerichte houtwerkplaats in het kader van de tentoonstelling Arte Útil.

woensdag 12 maart 2014

...


je kunt maar een hobby hebben...



het Kwadrant

De leerlingen van het Kwadrant krijgen gedurende dit schooljaar 4 momenten waarin zij kennis maken met diverse kunst disciplines, gegeven door gastdocenten.
Deze zogenoemde reflectieweken staan in het teken van onderzoek naar de eigen identiteit.

Ik heb, als gastdocent vanuit
RICK, de lessen 'beeldend textiel' gegeven aan 1e en 3e jaars vmbo leerlingen. Helmi Coenders schreef het lesprogramma en samen met haar en Marja Vierstraete gaven we ieder voor zich les aan 2 van de 6 klassen.
In een aantal stappen komen we in de eerste les van een onderzoek tot een ontwerp. We maken schetsen, zoeken naar plaatjes, zoeken naar woorden en kleuren die passen bij je favoriete vrijetijds besteding en plakken dit in een harmonica boekje.

In de tweede les gaan we vilten. Er worden losse onderdelen gemaakt voor een soort van mascotte.
In de derde les maken we de mascotte verder af. We gebruiken hiervoor allerlei verschillende materialen en technieken.
Verrassend genoeg kropen zelfs de stoerste puberende jongens en meiden achter de naaimachine en zaten vol concentratie met de hand de knopen, pailletten en zelfs mascararollers aan hun verbluffend grappige mascotte te naaien.


woensdag 5 maart 2014

kleur boek

Meer dan genoeg boeken hebben we, maar ik kon deze echt niet laten liggen toen ik laatst bij het van Abbemuseum was.
Het doet me terug denken aan de nachtelijke uurtjes waarin ik mijn kleurenleer opdrachten maakte onder mijn daglicht bureaulamp.


'The color-play coloring' book van Pascale Estellon.